Costums índies III. Vaques, castes i supersticions

Bueeeno, que ningú es pensi que ens havíem oblidat de la loli!!! Resumim en aquest últim post sobre Índia algunes coses que ens vam anar trobant al país de Gandhi i que són una mica les respostes a les preguntes del milió de dòlars 😉

IMG3_9692.jpg

Les vaques
Perquè coi són sagrades? Què fan tot el dia sueltes pel carrer? És que no són de ningú? Resulta que fa més de 2000 anys les vaques eren com qualsevol altre animal, ni sagrades ni òsties. Però els sabis de turno van decidir que si no protegien més aquest animal que els hi donava llet -per alimentar-se- i bous -per treballar al camp-, acabaria per “extingir-se” i aleshores tindrien un problema important. La solució, sacralitzar la vaca, convertir-la en “la mare”dels indis.
I com que els indis són supersticiosos i creients com ells sols un munt de llegendes i històries protegeixen les vaques. No se les pot matar, campen soles per tot arreu -és habitual trobar-se-les enmig d’una carretera sense moure’s i els conductors són els que les han d’esquivar-, s’alimenten de fruites i verdures que pispen de les parades dels mercats o de cartrons i plàstic -cosa poc nutritiva i de difícil digestió per cert- i al vespre tornen a casa, perquè sí, resulta que les vaques tenen amo! El més divertit, o no, és veure a una vaca passejar per un mercat amb tota la calma i a tots els venedors amb pals de bambú fotent-li cops perquè no se li mengi els enciams o les pomes. La veritat és els hi foten unes òsties… sort que eren sagrades!
Les castes
Tema lleig. Les castes, és a dir, els grups socials de l’Índia, continuen vigents i tot indi que pertanyi a una casta baixa ho té complicat per sobreviure dignament. Els indis són molt orgullosos i mai es barrejaran amb gent de castes inferiors a la seva (tot i que diuen que les coses estan canviant perquè en teoria ara tothom té accés a l’educació i per tant els intocables podrien accedir a feines més dignes).
D’on surten aquestes divisions socials? Diuen que fa no sé quants mil anys els aris o blancs van envair el subcontinent indi. Aquests aris tenien una societat basada en dos classes -sacerdots i guerrers-. Quan van arribar al que ara és Índia van fer fora als habitants de les terres que anaven ocupant i només van permetre quedar-se en aquest territori als que acceptaven tenir una posició social inferior (i que servirien per fer les feines brutes). A partir d’aquí van anar sorgint més esglaons perquè era impossible canviar de casta (estaves destinat a pertànyer a la que havies nascut) i amb els anys es van anar inventant subcastes amb l’objectiu de tenir sempre, algú per sota. El tema va arribar a situacions exagerades i estúpides… els de les castes més altes no menjaven ni tocaven res preparat o tocat prèviament per algú d’una casta inferior; els de les castes més baixes havien de caminar pel carrer fent algun soroll perquè si la seva ombra tocava a algú d’una casta superior, aquest quedava contaminat i aleshores havia de purificar-se. I suma i sigue, la llista de tonteries similars a aquestes és molt llarga.
Supersticions varies
Una mena de mòbil fet de llimona i xili protegeix les portes de les cases i dels comerços indis… Si el primer client del dia compra, el comerciant tindrà sort en les ventes la resta del dia així que en teoria, farà el que sigui perquè compri 😉
Les mirades índies poden ser moltes coses. Les dels homes acostumen a ser pervertides, les de les dones intenses i penetrants. Aleshores hi ha les dels nens, que com que porten els ulls pintats amb kohl negre, resulten exòtiques. Mentre que per nosaltres el kohl o ralla negre que les dones es pinten al voltant dels ulls és simple estètica, pels indis és igual a protecció. Als nens se’ls hi pinten els ulls negres per protegir-los dels mals esperits i també se’ls hi lliga un cordó a la cintura evitar “el mal de ojo”. Els conductors també pengen una sabata feta servir en els para-xocs… és un clàssic veure xancles penjant!

Esta entrada fue publicada en India. Guarda el enlace permanente.

3 respuestas a Costums índies III. Vaques, castes i supersticions

 1. David dijo:

  yo tinc una pregunta per vosaltres dos? com es cominequeu amb la gent de altres paisos, coneixeu altres idiomes? o els parleu en angles?

 2. sandra dijo:

  Jo tinc un altre pregunta per a la parelleta.
  Amb quants medicaments veu sortir de casa? Pq deurieu anar amb una maleta sencera!!!
  I un altre curiositat….
  En aquelles dues motixilletes q ensenyaveu a les fotos.. portaveu roba d’abric com el que us veu possar als Glaciars, o us el veu comprar / deixar algú?

 3. jo no tink cap pregunta.
  ho trobo molt fort aixo de lees baques a l’índia. :O
  magradaria ser una vacaaaaaa

Los comentarios están cerrados.