McLeod Ganj. Refugi tibetà a 1700 m. d’alçada

Vam arribar a McLeod fa uns dies. Fugíem dels indis insistents i capquadrats i buscàvem la serenitat dels tibetans. L’hem trobat. Tot i que continuem en territori indi, aquest poble enmig de les muntanyes és la seu del govern tibetà a l’exili i aquí va instal·lar-se el Dalai Lama després de fugir de l’ocupació xinesa del seu país l’any 1959. Molts tibetans van seguir els seus passos i ara McLeod (i Dharamsala) tenen un gran número de població tibetana que supera descaradament la índia (i de fet actualment encara hi ha tibetans que creuen a peu els Himalayas per instal·lar-se aquí o a Sikkim, també a l’Índia).
Aquí fa un fred que pela però la gent és càlida. Tothom et somriu, la gent gran desprèn pau i experiència. Arribar fins aquí no va ser fàcil per ells però no veus ni un bri de rancor en la seva expressió.
Tot i que el nostre viatge -que va començar el 16 de juny del 2005- s’acaba aquí a Índia i en menys de 10 dies, no hem volgut perdre l’oportunitat d’estar en contacte amb els tibetans encara que això impliqués veure menys de l’Índia de debò. Després d’estar al Tibet fa uns mesos seguim pensant que aquesta país i els tibetans són una de les millors coses que hem conegut d’Àsia. I aquí, fora de Xina, el Tibet està molt viu i d’una forma que no trobes allà. Aquí no hi ha censura, no hi ha repressió i es pot manifestar de forma totalment lliure el rebuig a l’ocupació xinesa i el genocidi tibetà. Cartells de Free Tibet i Boicot to chinese products són un habitual dels carrers de McLeod. També aquí hi ha el Museu tibetà -amb imatges de la violenta ocupació per part dels militars i de l’exili del Dalai Lama- així com l’institut d’arts escèniques tibetanes, la biblioteca on es guarden les poques obres que es van salvar de la Revolució Cultural xinesa… és a dir, un munt de coses necessàries però que al Tibet són impensables. Ens agrada McLeod.

IMG4_0441.jpg

IMG4_0476.jpg
Un alto en el camino…

Es fa un circuit de peregrinació (korma) al voltant del complex de temples i de la residència del Dalai Lama. És molt agradable anar passejant entre muntanyes, vaques, monjos i peregrins evocant el circuit de Barkhor de Lhasa.

IMG4_0468.jpg

PD: Més coses sobre el Tibet aquí

Esta entrada fue publicada en India. Guarda el enlace permanente.

1 respuesta a McLeod Ganj. Refugi tibetà a 1700 m. d’alçada

  1. arnauprimer dijo:

    Eiiiii trobem a faltar la galería de fotografies de l’Índia amb tots els seus colors “espatarrants”

Los comentarios están cerrados.