Històries de l’Índia II. Saris i Turbants

El 90% de les dones índies porten saris, trossos de roba de més de 5m. de llarg que envolten la cintura en forma de faldilla i cobreixen el cap. Són de colors increïbles i fan que les dones que els porten resultin exòtiques i misterioses. Els saris són una de les coses més típiques de l’Índia, símbol d’identitat únic que, tot i que es fan servir a tot el país, es col·loquen de manera diferent a cada regió.
Tot i el seu encant, hem arribat a la conclusió que els saris són una mena de burques de colors. Cobreixen de la cintura fins als peus perquè aquí està mal vist que les dones ensenyin les cames. Després passen pel pit cobrint panxa i escot fent un munt de plecs de manera que, tot i que la tercera peça del sari és una samarreta curta i apretada, en realitat no es veu res més que un tros d’esquena – i algun que altre “michelin”-. Per últim el sari cobreix el cap i, en el cas de les dones casades d’algunes regions, també la cara. La majoria de dones que hem vist al Rajastán ho veien tot a través d’un tros de roba!!!
La tradició diu que les dones casades s’han de cobrir el rostre quan estan amb parents masculins del seu marit (i majors que aquest). La història diu que les dones índies van començar a tapar-se la cara per evitar ser observades per desconeguts, per fugir de les mirades indecents de la majoria dels indis. Després d’haver viatjat per aquí un temps te n’adones que, tot i que és molt trist, els homes indis són tan descarats mirant que a vegades es fa necessari tapar-se. És l’única manera de treure’s de sobre els seus ulls insistents i malintencionats.

DSC02794.JPG

IMG4_0264.jpg

IMG4_0303.jpg

Ah, ens oblidàvem dels turbants. Poden arribar a fer més de 10 metres de llarg i actualment només es fan servir en algunes regions com Punjab (on els homes mai es tallen el cabell i se l’emboliquen amb un monyo al front sota el turbant) o Rajastán. Veure a un punjabi embolicar-se el turbant és tota una experiència!!
Tan saris com turbants són, en general de colors vius: groc, vermell, taronja, verd o blau que contrasten amb el color de la pell i els paisatges polsosos. El color blanc és per la gent gran, les vídues i la gent que està de dol.

IMG4_0404.jpg

IMG4_0406.jpg
Dones escollint robes per saris, imatge molt habitual a Índia

 

Esta entrada fue publicada en India. Guarda el enlace permanente.

2 respuestas a Històries de l’Índia II. Saris i Turbants

  1. nebes dijo:

    serà per colors i contrastos…quina passada!!!! no cal que ens vinguis amb cap sari, cris i tu pep, un turbant potser et faria massa cap gros…jiji…i ara que torneu aviat..cuideu-vos mollt!!!!!mil petons parelleta!!!

  2. Ester dijo:

    Ja torneu? Doncs espero que continueu viatjant pels voltans de Catalunya i penjant fotos tant bones com fins ara. Si no, les trobarem a faltar!

Los comentarios están cerrados.