Battambang. El Wat Banan i la turbulenta història de Cambodja

Tot i que Battambang és la segona ciutat més gran de Cambodja no tothom passa per aquí. De fet, nosaltres hem decidit parar-hi més per fer una ruta alternativa abans d’anar a Angkor Wat que per qualsevol altra cosa tot i que, al final, el dia ha acabat sent més intens del que esperàvem.
A Battambang es poden fer excursions amb els easyriders pels voltants (a l’estil Sr.Minh de Hué :P) i una visita al Wat Banan et porta al que diuen, és el temple que va inspirar la construcció d’Angkor (des de dalt, unes vistes acollonants). Però potser més interessant que això és la parada a les Killing Caves i que t’expliquin “en directe” les atrocitats que els Khmer Rouge van fer-li a aquest país entre els 1975 i 1979.
Abans de passar per aquí havíem visitat el Museu S-21 de Phnom Penh i havíem començat a conèixer, cada vegada millor, la història dels últims 25 anys del S.XX de Cambodja. A grans trets… tortures, assassinats, famílies completes disgregades i treballs forçats sota la bandera “comunista” i la voluntat de crear un estat agrari comú a l’estil de les polítiques xineses de Mao. Els Khmer Rouge es van carregar a milions de cambodjans i la guerra civil que van provocar va deixar el país ple de mines (actualment es calcula que encara en queden entre 4 i 6 milions). Un dels easy riders que ens ha portat a les killing caves va perdre al seu germà durant la dictadura Rouge i va trepitjar aquestes coves per primer cop a l’any 80. Diu que el terra estava ple d’ossos i cranis perquè només en una d’aquestes coves, el rouge hi van llençar fins a 3000 persones lligades de mans i peus. Igual que als killing fields aquí es barregen cossos de gent pobra, a la que mataven perquè no podien treballar, i de gent amb estudis com metges, polítics o professors als que necessitaven eliminar per continuar amb el seu règim. El país es va tancar completament a l’exterior durant aquests 4 anys i només es tenien relacions amb la Xina. Tot i que al 1980 els Khmer Rouge van començar a retirar-se no va ser fins al 1995 que el país es va “desfer” d’aquesta colla d’indesitjables. De fet, se sap que actualment molts d’ells viuen a la jungla a la zona que fa frontera amb Tailàndia i tot i que Pol Pot (el màxim dirigent dels Rouge) va morir l’any 1998 l’easyrider ens ha anomenat a un parell de mandataris que encara continuen vius.

IMG3_4259.jpg

IMG3_4284.jpg

IMG3_4262.jpg

IMG3_4242.jpg
Imatges d’algunes de les víctimes dels Khmer Rouge al S-21

PD: Interessats en el tema, veure la pel·lícula Killing Fields

Esta entrada fue publicada en Cambodja. Guarda el enlace permanente.