Menjar xinès, més enllà de l’arròs tres delicias

És una de les moltes raons per les que Xina mereix una visita.
Estils i menjar
Amb lo gran que es Xina hi ha molts estils diferents de tipus de cuina, encara que en general es fa una divisió entre nord (famós ànec i estofats mongols, predominen els fideus), oriental (peix i marisc), occidental (desataca la cuina picant de Sichuan) i la del sud (la de Cantón que és la que es coneix a la resta del món, i aquí és on predomina l’arròs). A Xina es menja bé i de tot. Hi ha molta verdura i fresquíssima, brots i germinats de tot tipus (a destacar uns de pèsols que estaven boníssims), ous de tot tipus (ànec, gallina, codorniu) i fets de moltes maneres (bullits amb té i herbes perquè agafin color i gust especial, o enterrats durant mesos amb cendres i així fermenten… tenen un gust una mica fort).
Arròs (molt arròs), pasta d’arròs o de blat (lamian, literalment fideus estirats. És un gust veure com els fan), masses vàries farcides (verdura, carn, …) de diferents formes (boles, empanadilles) fregides o simplement fetes al vapor o amb sopa. Tofu i infinitat de varietat de bolets (Des de fa més de 2000 anys per temes religiosos i per influència hindú existeix una cuina vegetariana molt important). Ah, infinitats de sopes.
També es menja qualsevol tipus de carn, la de granotes, mapaches, rata o llengua d’ànec, tendons, esquirols… passant per tot tipus de bèsties imaginables, de fet hi ha infinitat de menjar que no sabem què era i t’hauries de passar anys per arribar a provar-ho tot. Tot és qüestió de costums, és a dir, que no s’ha de fer fàstic a res sense provar-ho. Com diu la dita xinesa… tot el que tingui 4 potes i no sigui una taula es menja ;).
La paella pel mànec
Per estalviar energia (llenya) a l’hora de cuinar, quan en aquest país eren tots pobres es va agafar el costum de tallar tots els ingredients ben petits i amb un cop de foc cuinar-los tots junts. Avui en dia això encara es manté i és un plaer entrar a una cuina i veure com cuinen a foc viu amb el wok i amb només palillos i un cullerot. Altres tècniques són la d’escaldar, fer al vapor o bullir… Gairebé sempre deixant en un punt cru les verdures i hortalisses (fantàstic!) .
A l’hora de cuinar fan servir moltes espècies i en general el menjar acostuma a picar. A destacar el picant de Sichuan. Si no vols que piqui molt: bu tai la (no molt picant). Fan servir molt l’all i el gingebre. Per cert, que els bitxos que tan piquen són els mateixos que van sortir d’Amèrica.
A taula
Normalment el que et trobes a taula són palillos, un bol i una tassa pel té que et van reomplint. Moltes de les cartes, si és que n’hi ha, només estan en Xino (normal), per tant el millor és aprendre uns quants caràcters xinesos per saber què s’està demanant. Saber com es diu o escriu fideus, arròs, diferents tipus de carn, ous, fregir, sopa i algunes verdures et treu d’algun que altre “apuro”. Encara que no sempre funciona. Un cop tot contents vam reconèixer el caràcter de pollastre i arròs i mmmmm “cambrer, ja trigues que portem gana”… La nostre sorpresa va ser que va venir amb un esplèndid guisadet de potes de pollastre amb les seves ungles i tot, acompanyat amb arròs… ei!, estava deliciós. El caràcter potes no el teníem controlat 😉
Una altra opció (molt bona) és entrar a la cuina i començar a assenyalar, però en aquests casos és millor pactar el preu abans. A la majoria de llocs tenen els productes a la vista i la mar de frescos.
I molts cops, quan no pots entrar a la cuina tan alegrement i quan no tens ni idea de que demanar, doncs proves a dit sobre la carta i ja t’ho trobaràs. També s’ha de dir que hi ha força llocs amb la carta en anglès –als llocs turístics- però normalment en aquestes cartes els preus és probable que estiguin inflats.

collage_menjar.jpg
Esta entrada fue publicada en Xina y etiquetada . Guarda el enlace permanente.

3 respuestas a Menjar xinès, més enllà de l’arròs tres delicias

 1. Xavi Q dijo:

  Hola, ja se que no hem coneixeu i jo a vosaltres tampoc, però no se com, un dia vaig fer cap al vostre blog i de tant en tant mi conecto.
  Primer dir-vos que estic flipant del viatge que esteu fent, hem feu molt enveja, sana, es clar.
  Veig que ara us dirigiu a Vietnam.
  No teniu intenció d’anar cap a Laos i Cambodia? Jo hi vaig al setembre i si vosaltres i aneu abans doncs segur que la vostra informació hem servirà.
  Tambe vull felicitar-vos pel blog i per les fotos, acollonants……….
  Al meu lloc de feina ja en tinc unes quantes de penajdes.
  Be, dilluns no hem perdré el programa de tv3, encara que el dilluns passat no em va agradar, els viatgers (dues noies)hem van semblar molt pijes…..
  Salut i força al canut.
  Ah! per cert, us segueixo desde el Priorat i el Baix Camp.
  Ah! per cert, us segueixo desde el Priorat i el Baix Camp.

 2. loliplanet dijo:

  hooola! doncs farem el nord de vietnam i despres el nord de laos. tornarem a vietnam per fer el centre-sud i d’alla a cambodja i dpres al sud de laos. potser quan tu vinguis encara rondem per aqui i ens veiem i tot! salut i

 3. jordic dijo:

  deliciós article! volem repetir!!!b

Los comentarios están cerrados.