Tibet sensations

Després d’11 dies al Tíbet (país que definitivament se’n mereix molts més) aquí va un poti-poti d’idees.
Una mica d’història per situar-nos…
-El Tíbet va ser un país més o menys independent fins al 1949. Tot i que va haver-hi invasions mongoles – cap al 1600 – i britàniques -1904- el país va aconseguir mantenir la seva identitat cultural. (explicació grosso modo total)
-A partir del 1950 Xina va creure necessari “alliberar” als tibetans de la seva independència per reunir-los sota la “Gran Patria Común” pelant directa o indirectament a més d’un milió de tibetans. El Dalai Lama (que vol dir “oceà de sabiduria”) va haver d’exiliar-se a la Índia igual que 100.000 tibetans que van veure’s forçats a abandonar el seu país i es va destruir quasi tota l’herència cultural tibetana. Fins el 1960 hi havia 2.700 monestirs i temples tibetans, l’any 78 només en quedaven 8.
I actualment….
-La relació entre xinesos i tibetans es tensa, i es nota. De fet, els tibetans ja no busquen la independència sinó una autonomia real. La historia se repite 🙁
-Hi ha un fluxe d’immigració xinesa brutal a aquesta zona (RAT) i la sensació és que hi ha més xinesos que tibetans. Aquesta és una de les províncies més pobres de la Xina i la majoria de tibetans viuen en zones rurals perquè les ciutats estan literalment colonitzades per xinesos i els seus negocis. El tren que arriba fins a Lhasa i la millora de les carreteres que s’està duent a terme no milloraran la situació.
-Hi ha presència militar xinesa a quasi tot el territori i els estrangers hem d’ensenyar els nostres passaports cada dos per tres i tenir permisos per viatjar a certes zones.
-Els paisatges són únics i espectaculars. A destacar els immensos camps de flors grogues, el cel, els muntanyots i els núvols.
-Els tibetans continuen vestint de forma tradicional, enfilant llana mentre caminen i vivint del camp i els ramats de cabres, yaks i ovelles.
-És molt curiós veure tractors carregats de gent, ho fan servir com l’autobús
-El Tíbet fa olor a mantega i a encens
-Banderes de pregàries a tot arreu penjades de fils, de branques, als ponts, rius i carreteres perquè el vent se les endugui. Romàntic no?

IMG3_0616.jpg

IMG3_0449.jpg

IMG3_0417.jpg

IMG3_0176.jpg
Esta entrada fue publicada en Ti­bet, Xina. Guarda el enlace permanente.

1 respuesta a Tibet sensations

  1. nebes dijo:

    ei!!! quants de dies sense dir res!! vaig de puto cul i no podia mirar internet.kina passada! k bonic que és el Tibet!! això del EBC ha de ser preciós?vosaltres fotent-vos de fred i nosaltres desfent-nos com la neu a la primavera..jiji ale guapos! un petonàs dsd Caldes city, amb unes gotes de suor incloses!!jajaja. muaaaaaaa

Los comentarios están cerrados.