Restes històriques jesuïtes de San Ignacio Miní (Argentina) i de Trinidad (Paraguay)

Brasil, Paraguai i Argentina comparteixen alguna cosa més que una triple frontera a l’alçada d’Iguazú, les missions creades pels jesuïtes entre els anys 1600 i 1800. Actualment es poden visitar fins a 30 “pobles” entre els 3 països, tots ells en estat ruïnós per culpa del saquejos, evidentment el pas del temps, l’abandó de les missions i posteriors colonitzacions com la portuguesa a Brasil.
Tot i que va ser una de les formes més eficaces de la colonització espanyola, actualment es parla de les missions com una simbiosi cultural única entre la cultura espanyola i la guaraní. Ningú fa esment de que tal suposada barreja cultural no va ser equitativa sinó que simplement es va sotmetre una cultura, la indígena, a una altra, la espanyola, i tot plegat, sota el filtre religiós de la Companyia de Jesús. Es van construir pobles, places, esglésies, biblioteques, cementiris… es va “educar” als indígenes, es van imposar noves formes d’agricultura… Vaja, que els jesuïtes van provocar una de les evolucions més bèsties però no més bones de la cultura guaraní i d’anar mig despullats, els indígenes van passar a anar vestits i a anar a missa.
Nosaltres hem visitat un parell de Misiones i n’hem tingut prou i de sobres ;). La de Trinidad a Paraguai, està més ben conservada que la de San Ignacio a Argentina per exemple. I potser el que més crida l’atenció és el color vermellós estrident de les construccions. No en va, quan arribes a aquesta zona, els cartells diuen: Bienvenido a Tierra Colorada.
I canviant de tema radicalment. Es pot creuar a Paraguai des de la ciutat argentina de Posadas sense cap problema. De fet, és com si anessis a Andorra a comprar, que és el que fan la majoria d’argentins. A Paraguai evidentment, tot és més barat i tothom va i ve carregat de coses.
I per últim, en aquesta època passejar per la ciutat paraguaia d’Encarnación (i per Posadas també) pot ser perillós. Durant els carnavales els nens – i alguns no tan nens- omplen un munt de globus d’aigua i es dediquen a tirar-los a la gent que va pel carrer des de les cantonades, des dels balcons i també des dels cotxes. Ehem… a nosaltres ens han enganxat un parell de vegades :S

IMG2_1497.jpg

IMG2_1571.jpg

IMG2_1559.jpg

IMG2_1564.jpg

IMG2_1560.jpg
Esta entrada fue publicada en Argentina, Paraguay. Guarda el enlace permanente.