Gastronomia Xilena

El menjar per excel·lència a Xile és el peix i el marisc. I la veritat és que si ho compares amb d’altres llocs, està tirat de preu fotre’s uns bons plats de peix i closca.
Salmó, lluç, congrio, sierra, cloïsses, machas, choritos (musclos), ostiones i ostres és el que més abunda. La manera de cuinar-lo… mmm, res espectacular, però com que la matèria primera és molt bona, doncs cap problema. Fan servir força “cilantro” a tot arreu com si fos julivert, però és diferent que el de Perú o Àsia… té un altre regust.

IMG_8968.jpg
IMG_8696.jpg

Pel meu gust el peix i el marisc el fan massa cuit, però hi ha una raó. Tenen un problema bastant greu amb algunes algues marines (alga vermella) que fan que no puguis menjar peix i marisc cru, amb risc que va des de cagarrines fins a quedar-te lelo segons la quantitat que et mengis de marisc intoxicat… De fet, hi ha zones de la costa de Xile on no es pot cultivar/pescar marisc (està molt regulat per l’estat) i és una putada, perquè realment està molt bo.
Un entrada molt comuna a tots els restaurants és el “pebre”. Una salseta feta amb coriandre, oli, ají, vinagre i ceba morada, per sucar amb llesques de pa (a cada lloc la recepta es diferent però el coriandre hi és a totes).

IMG_9111.jpg
Pebre

Plat destacat de la costa (sobretot a Chiloé i voltants): El Curanto, que és un guisat amb almejes, choritos, peix, chorizo, tocino i pollastre… un mar i muntanya amb un suquet final que si te’l fots, a part de passar una tarda memorable (és de digestió difícil), es veu que també és afrodisíac. La paila marina, que és una sopa de peix i marisc, és un altre plat bastant habitual.

IMG_9107.jpg
Curanto

Sandwichs:
ave mayo (pollastre + maionesa)
barros jarpa (pernil + formage calent)
barros luco (carn + formatge calent)
completo (frankurt amb palta -alvocat-, chucrut i formatge i totes les salses que vulguis)
empanada de pino (de carn)
Es porta molt el bistec/peix/lomo/… a lo pobre que és qualsevol vianda acompanyada amb patates fregides i un ou ferrat per sobre. Encara que això tb es menja a molts llocs d’Espanya

IMG_9108.jpg
Congrio a lo pobre

Com més t’acostes cap a Patagonia i fronteres amb Argentina, va agafant forma el tema CARNE però ja ens entretindrem més quan estem a Argentina o Brasil
Per la influencia alemanya i centre-europea els pastissos, tartes, küchen, i tortas són realment exquisits!!!
Un altre cosa a destacar són els vins (condicions climàtiques idònies) i el pisco.

Esta entrada fue publicada en Xile y etiquetada . Guarda el enlace permanente.

3 respuestas a Gastronomia Xilena

 1. Alfa-Power dijo:

  Sí, nois, també aquí a chonchiplanet els plats més buscats són els de marisc, però el que t’acabes emportant són ostiones, lo de lent és que es tracta d’un plat que de tant provar-ho cansa. Bueno, us postejo aquí un link, crec que seria la sintonia ideal de la vostra web, especialment per lo hortera del tema, jajaja: http://video.google.com/videoplay?docid=1118062670787157311&q=time+gous+by+con+loli

 2. pipopup dijo:

  Puaggg !!, kasco. Com cony osais qmpetir amb la millor cuina del mon: la de Chonchi.
  Tots kp a Chonchi si voleu degustar bons aliments kahiha sorpreses.
  Atop “L”
  PD. Maki… !! notkxaras ara no, x jo segueixo sperant el teu post. Timida ? o tens por ? (jajajaja)

 3. maikimax dijo:

  Uoleeeee!!! jo, por?? por, jo??? al k stik es KAGADAAAAAAAAAA!!!! tiuuuuussss pero k forts eutornat d las nadalencas!! kom vols k kompeteixi ni am als lolis ni am als chonchis si al pati d cameu fot 5dias hihan 50cm d neu i fot mes d 30 dias kno veig al sol mes k kuan trek al cap per al mon dls lolis,vaig tot alputo dia am la estalaktita pengan dl nas, aki a maikimax l’unic marisc i closca es congelat.Eh!! pero trankis k tard o dora arribara la primavera i una pescadilla oaltre cau!!!besituuuusss

Los comentarios están cerrados.