Gastronomia peruana

Estem a punt d’abandonar el Perú i aquest cop, a part dels habituals posts sobre restaurants i allotjaments, també volem fer 5 cèntims sobre alguns dels aliments i plats típics del Perú, que són molts i molt bons.
Peix
A lo largo y ancho de tota la costa peruana el peix és molt bo i molt “baratu” i el cuinen de diferents maneres. El plat estrella però, és el ceviche. Està a tot Perú ! A més, hi ha una bona varietat de peixos: pejerey, jurel, cabrilla, chita, mero, parihuela, truita de riu…, i marisc de closca vari.
El Ceviche és un plat format per peix i/o marisc cru, marinat amb llimona, ceba, algues i choclos d’acompanyament. Al suquet que queda se li diu leche de tigre i diuen que és afrodisíac així com “estupendu” per les ressaques. És important menjar el ceviche a llocs on es vegi bastant de moviment per assegurar-se que el peix o marisc és fresc (pq te’l menges cru)
Altres maneres de cuinar el peix són el Pescado sudado, estofadet, i el Chicharrón de pescado, que són trossets de peix o marisc arrebossat. I per últim, un plat d’especial menció: el “chupe de camaron”, una sopa de gust excepcional amb camarones (gambots).
Carn
Aquí hi ha de tot i més: pollastre, chancho (porc), carne de res (bou, vedella, …), alpaca (de la familia de la llama), cuy (entre conill i ratot). Els plats estrella són els saltados, els sudados i els secos de qualsevol de les carns. I també és molt típic l’Ají de gallina o de pollo (gallina o pollastre barrejat amb una salsa feta d’ají -bitxo-). També es fan chicharrones de chancho (aquí no són els llardons sinó carn fregida) i de pollastre.
Papas
I una especial menció a les papas, ja que a Perú, a diferència de Centre Amèrica, es mengen, i molt i n’hi ha de molts tipus. Papa rellena (de carn, ceba…), Papa a la huancaina (amb una salsa feta d’ají), Causa rellena (pastís de patata farcit de verdures), Pastel de papa… Normalment als menús les posen com a entradita, sobretot la Papa a la huancaina.

IMG_6959.jpg

Choclos
Una altra cosa que es menja molt és el blat de moro, que aquí es diu choclo i n’hi ha de moltes classes i mides. Del choclo morat en fan la chicha morada, la beguda nacional (cerveza de maíz) i pel carrer pots trobar el choclo inflat (com els Smaks de Kellog’s), torrat (com crispetes sense obrir), i sancochado amb formatge…
PD: Els millors llocs on provar aquests plats es troben sempre al voltant dels Mercats Centrals (i a dins també) de cada poble o ciutat. I sens dubte els millors sucs de fruites també els fan dins dels mercats i a un preu de riure. (Nota: quan demanes un suc t’arriben a omplir el got fins a 3 vegades així que per uns 25 cèntims d’euro, tens més de mig litre de suc)
PD2: Feia molt temps que no provàvem llet de vaca fresca (d’aquella q s’ha de bullir i tot i això… compte amb l’estómac!)

Esta entrada fue publicada en Perú y etiquetada , . Guarda el enlace permanente.

2 respuestas a Gastronomia peruana

  1. pipopup dijo:

    Agcolta Selvas, mort guayg tot aigjo però aki a part der teu amik agcorta elde lagcuma de pagtanaga, t’informu kel qnillot Ruscalleda ja t 3 strellas Michelin. Paneng veste fotent papas i choclos…
    Dw i Atop “L”
    PD. El Toni comerma jaturnat a parir. Aixòsfollar i no perdre el temps per Loli.

  2. montsesolis dijo:

    Eiiis q tal ? la gastronomia peruana ma fet agafar gana , tot mol bo!!ande estais? petunents.

Los comentarios están cerrados.