India III

Bundi

Forts, turbants, desert. Els colors del Rajastan i el Tibet indi

India II

Taj Mahal

Més Varanassi, erotisme a Kajuraho, Orchha, Gwalior i el Taj

India I

Bodhgaya

Kolkatta, Bodhgaya i Varanassi. Saris, monjos i el Ganges

Myanmar II

Amarapura

Mandalay, Amarapura, els temples de Bagan, Yangon i platja

Myanmar I

Inle Lake

De Kalaw a Inle Lake, búfals, thanaka i el festival al llac

Cambodja

Angkor Wat

Phnom Penh, la platja de Sihanoukville i sobretot Angkor Wat

Vietnam II

foto

El sud de Vietnam... Hué, Hoi An, Saigon i el delta del Mekong

Laos

monjos a Laos

Monjos, molta calma, búfals, rius i nens encantadors

Vietnam I

foto

Sapa, el mercat de Bac Ha, Hanoi en blanc i negre i Halong Bay

Xina III

foto

Les minories ètniques de Yunnan: Zhongdian, Dali i Lijiang

Tibet II

foto

Paisatges de somni, Everest, yaks i el llac més alt del món

Tibet I

foto

Potala, temples, monestirs i sobretot tibetans i tibetanes

Xina II

foto

De Datong a Xian passant per Pingyao. Shanghai, arròs i pandes

Xina I

foto

Beijing, ciutat prohibida, gran muralla, temples i parcs

Brasil IV

foto

Sao Luis, llencois i sobretot Fernando de Noronha

Brasil III

foto

Buggy, Jericoacoara, Pipa, Canoa quebrada i la tele

Brasil II

foto

Ipanema, Salvador de Bahia, art, música, i més platges...

Brasil I

foto

Santa Catarina, Barra Velha, Paraty, Ilha do Mel, Rio... barquetes

Argentina II

foto

Mi Buenos Aires querido, Caimans, Misiones, Gauchos ...

Xile III

foto

Pingus per tot arreu, torres del paine, cementiris i closques

Argentina I

foto

Vinitos de Mendoza, Asadito, Patagonia, i molt gel...

Xile II

foto

7 llacs... Villarrica, Valdivia, lleons marins, Puerto Varas i Chiloé

Xile I

foto

Valle de la luna, cels de Vicunya, Santiago i Valparaíso

Bolívia II

foto

Geisers, Laguna colorada i pink flamingos ...

Bolívia I

foto

Isla del sol, Sucre, Potosí, i el Salar de Uyuni

Perú III

foto

Desert, lleons marins, pingus, cusco, Machu i traca final del Perú

Perú II

foto

Trujillo, pescadors, Chiclayo, i Chachapoyas ... runes i platja

Perú I

foto

De Lima fins a la cordillera Blanca... muntanyots

Costa Rica

foto

Micos, platges, boscos verds, surf, pluja ... quién da más

Guatemala

foto

Antigua colonial, mercat de Chichi i San Pedro de la Laguna

Honduras

foto

Bay Islands Garifuna, festes pàtries a Tegucigalpa i Copan Runes

Nicaragua II

foto

Granada Colonial, illa Ometepe, i el libro de la Selva

Nicaragua I

foto

Managua, volcà Masaya, laguna de apoyo i León

Canadà III

foto

+ llacs, + geleres, + bèsties i vancouver island

Canadà II

foto

canadà oest, el paradís pels amants de la muntanya i molt més

Canadà I

foto

els nostres 10 primers dies a canadà est han donat per a molt

NYC V

foto

una mica de tot amb alguna que altre foto curiosa, com la del gos

NYC IV

foto

i més fotos: Graffitis, MoMa i el pont de Brooklyn

NYC III

foto

El dia de les sirenes a Coney Island i la Gay Parade per la 5a Av

NYC II

foto

China Town, Central Park, Empire State ... quins clàssics

NYC I

foto

East Village, Soho, Battery Park, jazz per a nens i wifi per la patilla

VPT

foto

Powered by Principi Actiu i J.Salvat

Pacman

foto

Powered by m&d

La perla

foto

Gin tònics, billar tacat, birres, 102, suor, i els de caldes perduts per gracia

cercador
buscar
- +
2 de Agosto 2006

És una de les moltes raons per les que Xina mereix una visita.

Estils i menjar
Amb lo gran que es Xina hi ha molts estils diferents de tipus de cuina, encara que en general es fa una divisió entre nord (famós ànec i estofats mongols, predominen els fideus), oriental (peix i marisc), occidental (desataca la cuina picant de Sichuan) i la del sud (la de Cantón que és la que es coneix a la resta del món, i aquí és on predomina l'arròs). A Xina es menja bé i de tot. Hi ha molta verdura i fresquíssima, brots i germinats de tot tipus (a destacar uns de pèsols que estaven boníssims), ous de tot tipus (ànec, gallina, codorniu) i fets de moltes maneres (bullits amb té i herbes perquè agafin color i gust especial, o enterrats durant mesos amb cendres i així fermenten... tenen un gust una mica fort).

Arròs (molt arròs), pasta d'arròs o de blat (lamian, literalment fideus estirats. És un gust veure com els fan), masses vàries farcides (verdura, carn, ...) de diferents formes (boles, empanadilles) fregides o simplement fetes al vapor o amb sopa. Tofu i infinitat de varietat de bolets (Des de fa més de 2000 anys per temes religiosos i per influència hindú existeix una cuina vegetariana molt important). Ah, infinitats de sopes.

També es menja qualsevol tipus de carn, la de granotes, mapaches, rata o llengua d'ànec, tendons, esquirols... passant per tot tipus de bèsties imaginables, de fet hi ha infinitat de menjar que no sabem què era i t'hauries de passar anys per arribar a provar-ho tot. Tot és qüestió de costums, és a dir, que no s'ha de fer fàstic a res sense provar-ho. Com diu la dita xinesa... tot el que tingui 4 potes i no sigui una taula es menja ;).

La paella pel mànec
Per estalviar energia (llenya) a l'hora de cuinar, quan en aquest país eren tots pobres es va agafar el costum de tallar tots els ingredients ben petits i amb un cop de foc cuinar-los tots junts. Avui en dia això encara es manté i és un plaer entrar a una cuina i veure com cuinen a foc viu amb el wok i amb només palillos i un cullerot. Altres tècniques són la d'escaldar, fer al vapor o bullir... Gairebé sempre deixant en un punt cru les verdures i hortalisses (fantàstic!) .

A l'hora de cuinar fan servir moltes espècies i en general el menjar acostuma a picar. A destacar el picant de Sichuan. Si no vols que piqui molt: bu tai la (no molt picant). Fan servir molt l'all i el gingebre. Per cert, que els bitxos que tan piquen són els mateixos que van sortir d'Amèrica.

A taula
Normalment el que et trobes a taula són palillos, un bol i una tassa pel té que et van reomplint. Moltes de les cartes, si és que n'hi ha, només estan en Xino (normal), per tant el millor és aprendre uns quants caràcters xinesos per saber què s'està demanant. Saber com es diu o escriu fideus, arròs, diferents tipus de carn, ous, fregir, sopa i algunes verdures et treu d'algun que altre "apuro". Encara que no sempre funciona. Un cop tot contents vam reconèixer el caràcter de pollastre i arròs i mmmmm "cambrer, ja trigues que portem gana"... La nostre sorpresa va ser que va venir amb un esplèndid guisadet de potes de pollastre amb les seves ungles i tot, acompanyat amb arròs... ei!, estava deliciós. El caràcter potes no el teníem controlat ;)

Una altra opció (molt bona) és entrar a la cuina i començar a assenyalar, però en aquests casos és millor pactar el preu abans. A la majoria de llocs tenen els productes a la vista i la mar de frescos.

I molts cops, quan no pots entrar a la cuina tan alegrement i quan no tens ni idea de que demanar, doncs proves a dit sobre la carta i ja t'ho trobaràs. També s'ha de dir que hi ha força llocs amb la carta en anglès –als llocs turístics- però normalment en aquestes cartes els preus és probable que estiguin inflats.

collage_menjar.jpg
posticoPosted by loliplanet at 6:42 AM7 Ago 06 @ 9:33

deliciós article! volem repetir!!!b
Posted by {jordic} @

4 Ago 06 @ 16:54

hooola! doncs farem el nord de vietnam i despres el nord de laos. tornarem a vietnam per fer el centre-sud i d'alla a cambodja i dpres al sud de laos. potser quan tu vinguis encara rondem per aqui i ens veiem i tot! salut i
Posted by {loliplanet} @

4 Ago 06 @ 12:20

Hola, ja se que no hem coneixeu i jo a vosaltres tampoc, però no se com, un dia vaig fer cap al vostre blog i de tant en tant mi conecto. Primer dir-vos que estic flipant del viatge que esteu fent, hem feu molt enveja, sana, es clar. Veig que ara us dirigiu a Vietnam. No teniu intenció d'anar cap a Laos i Cambodia? Jo hi vaig al setembre i si vosaltres i aneu abans doncs segur que la vostra informació hem servirà. Tambe vull felicitar-vos pel blog i per les fotos, acollonants.......... Al meu lloc de feina ja en tinc unes quantes de penajdes. Be, dilluns no hem perdré el programa de tv3, encara que el dilluns passat no em va agradar, els viatgers (dues noies)hem van semblar molt pijes..... Salut i força al canut. Ah! per cert, us segueixo desde el Priorat i el Baix Camp. Ah! per cert, us segueixo desde el Priorat i el Baix Camp.
Posted by {Xavi Q} @© 2005 loliplanet            top | blog | fotos | mapa | seccions | arxiu | about us | mail to